Nedan debatt av Ellen Einebrant i Aktuell Hållbarhet.
Nu presenterar vi åtgärdsförslag från hela byggvärdekedjan som kan snabba på det cirkulära byggandet i Sverige, skriver Ellen Einebrant, vd på Återvinningsindustrierna.
En stor del av Sveriges klimatutsläpp uppstår i byggbranschen. Samtidigt är vi mitt uppe i ett teknikskifte, inte minst med hjälp av AI, där vi ställer om till cirkulära produkt- och materialflöden
Byggbranschen, liksom resten av samhället, står inför en stor omställning från linjära till cirkulära materialflöden. I dag präglas branschen av linjära affärsmodeller, vilket bland annat demonstreras av att 40 procent av allt avfall och 20 procent av det farliga avfall som uppstår i Sverige, när gruvavfall borträknats, kommer härifrån.
Att utveckla byggandet behövs – inte minst för alla dem som lever i trångboddhet, otrygghet och bostadsbrist. För den enskilde är bostaden en förutsättning för att kunna leva ett fritt och självständigt liv. På samma sätt är moderna bostadsområden viktiga för att människor ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet.
”I dag präglas branschen av linjära affärsmodeller.”
Vägen framåt måste vara att bygga mer cirkulärt och klimatsmart. Byggnader och byggprodukter måste återanvändas och återvinnas i stället för att rivas och deponeras. Klimatet kräver även att vi prioriterar ombyggnation, renovering och anpassning framför rivning.
I en fungerande cirkulär ekonomi återanvänds både byggnader och byggprodukter i mycket större utsträckning än i dag. Det uppstår även mindre avfall, och de restflöden som ändå uppstår utgör värdefulla resurser som kan cirkuleras tillbaka in i byggnader flera gånger.
För att lyckas med denna omställning krävs att aktörer i hela värdekedjan bidrar och samarbetar mot cirkulära mål. Det finns redan i dag goda exempel på hur olika aktörer i byggvärdekedjan arbetar med cirkulära frågor och vad som behöver göras för att växla upp arbetet framåt. Byggsektorns nya färdplan för fossilfrihet är exempelvis ett viktigt steg för en cirkulär utveckling.
”Vägen framåt måste vara att bygga mer cirkulärt och klimatsmart.”
I dag släpper Återvinningsindustrierna en rapport med åtgärdsförslag från företrädare från hela byggvärdekedjan – från materialleverantörer, återförsäljare, byggentreprenörer, arkitekter, fastighetsägare, kommuner och återvinningsföretag. Här föreslås bland annat:
1. Ökad utsortering i fler materialfraktioner på bygg- och rivningsplatser.
För att undvika förbränning och bidra till högkvalitativ materialåtervinning behöver fler rena material sorteras ut redan vid källan.
2. Färre komplexa blandmaterial.
Undvik att bygga in komplexa blandmaterial som inte kan materialåtervinnas, oavsett om de består av ny eller återvunnen råvara. Designa och bygg i stället med material som klarar flera cirkulära materialloopar redan från början.
3. Mer flexibilitet i plan- och bygglovsprocesserna.
Snäva ramar för exempelvis färg- och materialval gör det svårt att realisera ökat återbruk och återvinning. Tänk efter vilka funktionskrav som är nödvändiga och var mer flexibel med andra krav.
4. Krav på andel återvunnet och återbruk i både lagstiftning och upphandling.
Krav på andel återvunnet material i nya produkter kan driva på insamlingen, öka efterfrågan och göra återvunnet material mer konkurrenskraftigt. Upphandla både återvinning och återbruk i större utsträckning och var noga med uppföljningen.
5. Förbättrad tillsyn av efterlevnad av befintliga lagkrav.
Stora miljövinster skulle göras om dagens lagstiftning, exempelvis producentansvar och sorteringskrav, efterlevdes i större utsträckning. Därför behöver tillsynen stärkas och aktörer som inte tar sitt ansvar ställas till svars oftare än i dag.
6. Färre överbeställningar och mindre svinn.
I dag kostar arbetstid mer än material. Därför beställs ofta för mycket byggmaterial för att förhindra brist. Genom att vara mer noggrann med beräkningar av materialåtgång kan betydande resurser, klimatpåverkan och pengar sparas in.
”Nu är det upp till politiken och byggvärdekedjans aktörer att agera.”
Med dessa åtgärder skulle byggbranschen gemensamt ta ett stort klimatkliv framåt – nu är det upp till politiken och byggvärdekedjans aktörer att agera.
Ellen Einebrant
vd Återvinningsindustrierna