Om oseriösa bolaget Think Pink

Återvinningsindustrierna är de seriösa återvinningsföretagens branschorganisation. Ett bolag som Think Pink skulle inte kunna vara medlemmar hos oss.

Fallet med det oseriösa bolaget Think Pink har visat att det fortsatt är möjligt för offentliga och privata verksamheter att anlita oseriösa aktörer. Därför behövs bland annat strängare straff för miljöbrott, skriver Ellen Einebrant i Svenska Dagbladet.

Återvinningsindustrierna består av hundratals seriösa återvinnings­företag som tar ansvar för miljön och driver på för en grön klimat­omställning. Företagen har miljö­lednings­system och följer en värdegrund och uppförandekod.

Att anlita oseriösa företag som enbart går efter priset kan likställas med att klippa sig för 50 kronor, inte begära kvitto hos skräddaren eller åka svarttaxi. Fast mycket värre.

Efter miljöskandalen med Think Pink blev Ellen Einebrant intervjuad av SVT, och krävde upp till 10 års fängelse för synnerligen grovt miljöbrott.


För att undvika miljöbrott i framtiden krävs:
◾Brotts­rubriceringen synnerligen grovt miljöbrott införs, med en straffskala på upp till 10 år i fängelse.
◾Uppsökande tillsyn på hela kedjan av aktörer – och tillsyn på länsstyrelsenivå.
◾Kontantförbud vid handel med avfall för att få bort oseriösa aktörer.

Länkar

SvD: https://www.svd.se/a/P4M9LX/atervinningsindustrierna-infor-strangare-straff-for-miljobrott

SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-think-pink-harvan-atervinningsbranschen-kraver-tuffare-tag-mot-avfallsfuskare

Presskontakt

Kasper Gieldon, kommunikationschef

072-211 61 53